ניתוח שרוול קיבה

הניתוח הבריאטרי הפופולרי בישראל

ניתוח שרוול הוא ניתוח בריאטרי ותיק ופופולרי במהלכו מסירים את מרבית נפח הקיבה (קיצור קיבה) ומשאירים חלק קטן ממנה שמהווה המשך ישיר לצינור הוושט ("שרוול"). לאחר הניתוח, צורת הקיבה החדשה נראית כמעין שרוול ארוך וצר ומכאן שמו. לאחר הניתוח תהיה הקיבה מסוגלת להכיל בין 50 ל-80 סמ"ק לעומת ליטר וחצי לפני התהליך מה שמחייב לאכול כמויות קטנות של מזון, דבר המביא לירידה מהירה במשקל. בנוסף, הניתוח משפיע גם על התקשורת שיש בין המעי למוח ויוצר שינוי דרמטי בהורמוני התיאבון. אחרי הניתוח יש להקפיד על הרגלי אכילה נכונים ופעילות גופנית על מנת להיכנס למסלול חיים בריא ולשמור על תוצאות לאורך זמן

מהם הקריטריונים לניתוח שרוול?

אחד מהקריטריונים לניתוח שרוול וללא ספק אחד המרכזיים שבהם הוא מחלת הסכרת בשילוב עם השמנה קיצונית. ניתוח שרוול מתאים לסוכרתיים שהתחילו לסבול מסכרת בעיקר בשנים האחרונות ולאילו שמעוניינים לאמץ הרגלי אכילה בריאים יותר לטווח הארוך. ניתוח שרוול הוא התחלה של תהליך ארוך לשינוי דפוסי….

סיכויי ההצלחה של ניתוח שרוול

כמו כל פרוצדורה כירורגית, גם ניתוח שרוול קיבה עלול להוביל לסיבוכים, כגון דימום, זיהום וחסימת מעיים. את אחוזי ההצלחה בהקשר זה ניתן למדוד לפי אחוז המטופלים שלא חווים סיבוכים או סיבוכים מינימליים לאחר הניתוח. על פי סקירה שיטתית של מספר מחקרים שפורסמו בכתב העת Annals of Surgery, שיעור הסיבוכים הכולל לניתוח שרוול קיבה הוא כ-10%, ושיעור ה…. 

ניתוח שרוול חוזר. יש דבר כזה??

ניתוח שרוול קיבה הוא הפופולרי ובעל נתוני ההצלחה הגבוהים ביותר  מבין הניתוחים הבריאטריים ולמרות זאת, יש לנהל על אורח חיים תקין על מנת לשמור על תוצאותיו. חלק מהמנותחים עולים במשקל וחלק אפילו חוזרים למשקלם המקורי מלפני הניתוח. הסיבה המרכזית לעלייה במשקל היא אכילה לא מבוקרת הגורמת להתרחבות השרוול שנותר בקיבה. יש מקרים שצריך לחזור על ההליך הניתוחי ובמקרה כזה…

ניתוח שרוול קיבה

מדד BMI כקריטריון לניתוח שרוול

ניתוח קיצור קיבה מאיזה משקל? פעמים רבות אנו נשאלים מאיזה משקל כדאי לעבור ניתוח שכזה. התשובה היא מורכבת יותר מכך וכוללת בתוכה משתנים כמו מדד ה-BMI, המצב הרפואי, הפסיכולוגי ועוד.

מחשבון BMI הינו מדד מקובל לבדיקת השמנת יתר בגוף. נוסחת BMI מחשבת את היחס בין המשקל לגובה בריבוע.

לדוגמא אדם ששוקל 120 ק"ג וגובהו 1.73 ה BMI הוא:  BMI=120/1.73²=40.09  

כאשר תוצאת ה-BMI יותר מ- 40 המשמעות היא כי ישנה השמנת יתר ויש אינדיקציה לניתוח. כאשר ה- BMI בין 35 ל-40 אז תחלואה נוספת יכולה לגרום לכך שתהיה אינדיקציה לניתוח. 

המועמדים המתאימים ביותר להיכנס לפרוצדורה של ניתוח שרוול כמובן צריכים לעמוד בקריטריונים שונים, לדוגמא:

  • סובלים מהשמנת יתר, 
  • מועמדים שעברו ניתוח טבעת בקיבה, אך לא הצליחו לשתף פעלה בתהליך והשמינו בחזרה את משקלם, 
  • מועמדים בעלי כוח רצון אשר מתכוונים להתמיד בתהליך גם לאחר ביצוע הפרוצדורה בפעילות גופנית ובשמירה מוקפדת על תזונה נכונה ומותאמת.

הכנות לניתוח שרוול קיבה: צעדים לקראת התחלה חדשה

טרם מעבר ניתוח שרוול קיבה חשוב לעבור תהליך הכנה מקיף הכולל היבטים פיזיים, רגשיים ופסיכולוגיים. להלן פירוט עיקרי ההכנות הנדרשות:

היבטים פיזיים:

  • פגישות עם צוות רפואי רב-תחומי: צוות מומחים הכולל רופא בריאטרי, דיאטנית, פסיכולוג ופסיכיאטר יבצע הערכה מקיפה של מצבכם הבריאותי, הרגלי האכילה וההיסטוריה הרפואית. ייתכן שתצטרכו לעבור בדיקות מעבדה, בדיקות הדמיה ובדיקות נוספות על מנת לוודא שאתם כשירים לניתוח.
  • שינויים בתזונה: ייתכן שתתבקשו לבצע שינויים בתזונה מספר שבועות לפני הניתוח, כגון הפחתת צריכת קלוריות, סוכרים ופחמימות פשוטות. מטרת שינויים אלו היא להקטין את נפח הכבד ולשפר את תפקודו לקראת הניתוח.
  • הפסקת עישון: עישון עלול להאט את תהליך ההחלמה ולהגביר את הסיכון לסיבוכים. מומלץ להפסיק לעשן מספר שבועות לפני הניתוח, ואף לקבל סיוע רפואי במידת הצורך.
  • פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה, גם במידה מתונה, תורמת לחיזוק הגוף ולשיפור הכושר הגופני לפני הניתוח. פעילות גופנית תסייע גם בהתאוששות מהירה יותר לאחר הניתוח.

היבטים רגשיים ופסיכולוגיים:

  • ייעוץ פסיכולוגי: ייתכן שתצטרכו לעבור מספר פגישות ייעוץ עם פסיכולוג או פסיכיאטר על מנת להעריך את המוכנות הנפשית שלכם לניתוח משמעותי זה. ייתכן שתקבלו תמיכה רגשית וכלים להתמודדות עם אתגרים רגשיים שעשויים להתעורר לאורך התהליך.
  • תמיכה חברתית: חשוב לגייס תמיכה מבני משפחה וחברים לאורך כל התהליך, הן לפני הניתוח והן לאחריו. תמיכה זו חיונית להתמודדות עם שינויים באורח החיים, אתגרים רגשיים ותופעות לוואי אפשריות לאחר הניתוח.
  • קבוצות תמיכה: קיימות קבוצות תמיכה מיוחדות עבור אנשים העוברים ניתוחים בריאטריים. השתתפות בקבוצות אלו יכולה לספק לכם מידע, עצות ותמיכה מאנשים שעברו חוויה דומה ויכולים להבין את האתגרים וההצלחות שאתם חווים.

לאחר אישור הניתוח על ידי ועדה רפואית נכנס המועמד לסדרה של בדיקות על מנת לוודא כשירות לניתוח. הוא עובר בדיקות דם, אק"ג, גסטרוסקופיה, אולטרסאונד לבטן ובדיקות נוספות.

הניתוח מתבצע לרוב בשיטה הלפרוסקופית באמצעות מכשור המוחדר לגוף באמצעות חמישה-שישה חתכים זעירים בעור. באמצעות המכשור נכרת חלק גדול של הקיבה (כ-90%)  ונוצרת מעין קיבה בצורת שרוול (צורת הקיבה החדשה, נראית כמעין שרוול ארוך וצר), המהווה המשך ישיר לצינור הוושט.

לאחר הניתוח תהיה מסוגלת הקיבה להכיל בין 50 ל-80 סמ"ק לעומת ליטר וחצי לפני התהליך ועם שינוי קיצוני במטבוליזם של הגוף מתרחשת ירידה מהירה במשקל.

 

ניתוח בריאטרי לפרוסקופי: יתרונות משמעותיים בדרך לירידה במשקל

ניתוח בריאטרי לפרוסקופי, הידוע גם כניתוח בריאטרי זעיר פולשני, הוא שיטה כירורגית מתקדמת לטיפול בהשמנת יתר קיצונית. בניגוד לניתוח פתוח, ניתוח לפרוסקופי מבוצע באמצעות מספר חתכים קטנים דרכם מוכנסת לפרוסקופ (מצלמה זעירה) וכלי ניתוח מיוחדים. גישה זו מציעה יתרונות משמעותיים רבים עבור המטופלים, ביניהם:

  • צמצום משך זמן הניתוח והתאוששות מהירה יותר: ניתוחים לפרוסקופיים נוטים להיות קצרים יותר מניתוחים פתוחים, מה שמוביל לירידה בכאב, בפציעות ובסיכון לזיהומים. כתוצאה מכך, זמן ההחלמה מתקצר משמעותית, והמטופלים יכולים לחזור לפעילות יומיומית מהר יותר.
  • צלקות קטנות יותר: החתכים הקטנים שנעשים בניתוח לפרוסקופי מותירים צלקות קטנות ופחות בולטות, משפרות את האסתטיקה ומעצימות את הביטחון העצמי.
  • פחות כאב: הודות לגישה הזעירה, ניתוחים לפרוסקופיים גורמים לכאב פחות משמעותי בהשוואה לניתוחים פתוחים. צורך מופחת בתרופות משככות כאב תורם אף הוא להחלמה מהירה יותר.
  • ירידה בסיכון לסיבוכים: טכניקת הניתוח המזערית פולשנית מפחיתה את הסיכון לדימום, זיהומים, בקעים ופגיעה באיברים פנימיים.
  • החלמה קלה יותר: בשל הפגיעה המינימלית ברקמות, תופעות לוואי כמו בחילות והקאות פחות שכיחות לאחר ניתוח לפרוסקופי, וההתאוששות מהניתוח קלה יותר עבור מרבית המטופלים.
  • שיפור באיכות החיים: ירידה משמעותית במשקל עקב ניתוח בריאטרי לפרוסקופי מובילה לשיפור משמעותי באיכות החיים. יתרונות בריאותיים רבים נצפים, ביניהם ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2, לחץ דם גבוה, דום נשימה בשינה וסוגים מסוימים של סרטן. כמו כן, ניתוח בריאטרי תורם לשיפור הדימוי העצמי, הדיכאון ואיכות השינה.

חשוב לציין שניתוח בריאטרי לפרוסקופי אינו מתאים לכל אדם הסובל מהשמנת יתר. קיימים קריטריונים רפואיים ספציפיים שיש לעמוד בהם לפני ניתוח, ומומלץ להתייעץ עם רופא מומחה בכירורגיה בריאטרית על מנת לבחון את האפשרויות הטיפוליות המתאימות ביותר עבור כל מקרה. 

 

ניתוח שרוול – יתרון יחסי לעומת טיפולים אחרים

היתרון העיקרי של ניתוח השרוול הוא בכך, שכבר יום לאחר הניתוח מדווחים המטופלים על ירידה משמעותית בתיאבון, תחושת שובע ואכילה מועטה. תחושת השובע הממושכת מונעת אכילה מרובה והתוצאה היא ירידה קבועה ומתמשכת במשקל עד ירידה של 50%-60% ממשקל הגוף והגעה למשקל הרצוי בזמן קצר יחסית. תחושת השובע נובעת גם מכך, שלאחר הניתוח קיימת ירידה חדה ברמת ההורמון גרילין האחראי על תחושת הרעב.

במהלך הניתוח, לא נפגעות מערכות עיכול נוספות מלבד הקיבה. הניתוח לא נוגע במעי בתריסריון ובאיברי עיכול נוספים, אלא בקיבה בלבד. אומנם, תהליך כריתת הקיבה הוא תהליך דרמטי עבור הגוף אך נחשב לתהליך מקומי ופשוט. מסיבה זו תהליך ההתאוששות מהיר ויחסית נטול סיכונים הידועים מניתוחים בריאטריים אחרים.

 

שיעורי הצלחה ושמירה על תוצאות 

אז נתחיל בזה שהתוצאות בניתוח הן פנטסטיות. כפועל יוצא מכך שמרבית הקיבה נכרתת, יורדות כמויות האוכל למינימום ובטווח הקצר ואף הבינוני מתרחשת ירידה משמעותית במשקל. אך כפי שאמרנו קודם, שמירה על התוצאות מחייבת עבודה לאורך זמן ומנותחים שלא מקפידים על אורח חיים נכון הכולל הרגלי אכילה בריאים והקפדה על פעילות גופנית עשויים שלא להשיג את היעד. 

חשוב להבין שעם הזמן ההשפעה של הניתוח נחלשת וחוסר הקפדה על תזונה נכונה עשוי להביא לאכזבה. זה נכון שבתחילת הדרך, המנותח לא מרגיש רעב ומסתפק בכמויות מזון קטנות. אבל בזמן הזה הוא צריך לסגל הרגלי חיים נכונים, כיוון שהירידה המשמעותית במשקל מתרחשת בטווח הבינוני והארוך.


ד"ר עופר לנדאו – כירורגיה מתקדמת

סיכויי הצלחה של ניתוח שרוול מול הסיכונים הכרוכים בניתוח שכזה תלויים לא מעט במנתח עצמו. חשוב לזכור זאת.

ד"ר לנדאו הינו כירורג ותיק, מנוסה ובעל מוניטין ומקצועיות בלתי מתפשרת, בעל ניסיון רב בביצוע ניתוחים בריאטריים בכלל וניתוחי שרוול לפרוסקופיים בפרט.

צרו קשר עם המרפאה לקבלת מידע נוסף וקביעת פגישת התייעצות.

מענה לשאלות נפוצות על ניתוח שרוול

הברזל 11 בית הרופאים - תל אביב