כיס מרה

מחלות כיס מרה ודרכי טיפול

כיס המרה הוא איבר קטן בצורת אגס הממוקם מתחת לכבד. תפקידו העיקרי הוא לאגור ולרכז מרה, נוזל עיכול המיוצר על ידי הכבד. כאשר אנו צורכים ארוחה, במיוחד כזו המכילה שומנים, כיס המרה מתכווץ ומשחרר מרה מאוחסנת למעי הדק דרך צינור המרה המשותף. המרה המיוצרת על ידי הכבד ונאגרת בכיס המרה מסייעת לעיכול ולספיגה של שומנים. המרה מכילה מלחי מרה, המסייעים בפירוק ובספיגה של שומנים בתזונה. מלחי מרה אלו מסייעים גם בספיגת ויטמינים מסיסים בשומן במעי הדק. בנוסף לסיוע לעיכול, המרה מסייעת גם בסילוק מוצרי פסולת, כולל בילירובין, תוצר פסולת של פירוק תאי דם אדומים ועודפי כולסטרול מהגוף.

בסך הכל, לכיס המרה תפקיד מכריע בעיכול ובספיגה של שומנים על ידי אחסון ושחרור מרה לפי הצורך במהלך תהליך העיכול. עם זאת, כיס המרה אינו חיוני להישרדות וניתן לחיות חיים בריאים בלעדיו. זאת הסיבה שכאשר מתחילות מחלות בכיס המרה העלולות לפגוע בבריאות עדיף להסיר אותו ולחיות חיים בריאים

ניתוח כיס מרה לפרוסקופי

ניתוח לפרוסקופי של כיס המרה, הידוע גם בשם כריתת כיס מרה לפרוסקופית, הוא הליך כירורגי זעיר פולשני המשמש להסרת כיס המרה. הליך זה מציע מספר יתרונות על פני ניתוח פתוח מסורתי, כולל חתכים קטנים יותר, כאב מופחת, שהות קצרה יותר בבית החולים, וזמני התאוששות מהירים יותר. במאמר זה נחקור את היתרונות של ניתוח לפרוסקופי בכיס המרה ונספק מידע על ההליך, זמן ההחלמה והטיפול שלאחר הניתוח.

מחלות כיס המרה

קיימות מספר מחלות של כיס המרה והטיפול בהן עשוי להשתנות בהתאם למצב הספציפי. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בהסרה כירורגית של כיס המרה (כריתת כיס המרה). אפשרויות טיפול אחרות כוללות תרופות להמסת אבני מרה, אנטיביוטיקה לזיהומים או כימותרפיה לסרטן כיס המרה. אם אתה חושד שיש לך מחלה בכיס המרה או שאתה חווה תסמינים, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לאבחון נכון וטיפול מתאים.

אבני מרה

אבני מרה הן משקעים מוקשים שנוצרים בכיס המרה. הם יכולים להשתנות בגודל ובהרכב, החל מאבנים קטנות דמויות חלוקים לאבנים גדולות יותר בגודל כדור גולף. אבני מרה עלולות לגרום לתסמינים וסיבוכים שונים, כגון כאבי בטן, נפיחות, בחילות ודלקת בכיס המרה (דלקת כיס המרה).
אפשרויות הטיפול באבנים בכיס המרה תלויות בחומרת התסמינים ובסיכון לסיבוכים.  אם אבני מרה קטנות ואינן גורמות לתסמינים כלשהם, ניתן להמליץ ​​על גישת "חכה ותראה". במקרים אלה, מעקב אחר המצב עם בדיקות סדירות וביצוע שינויים תזונתיים כדי למזער את הסימפטומים עשוי להספיק.  ניתן גם לרשום תרופות להמסה או מניעת היווצרות אבני מרה. תרופות אלו, כגון חומצה ursodeoxycholic, פועלות על ידי פירוק אבני מרה על בסיס כולסטרול לאורך זמן. עם זאת, גישה זו יעילה בדרך כלל רק עבור אבני כולסטרול קטנות ועשויה לקחת חודשים ואף שנים עד להשגת תוצאות.
כריתת כיס מרה לפרוסקופית היא הטיפול הנפוץ והיעיל ביותר באבני מרה. זה כרוך בהסרה כירורגית של כיס המרה דרך מספר חתכים קטנים בבטן. כריתת כיס מרה לפרוסקופית היא הליך זעיר פולשני המציע זמן החלמה מהיר יותר בהשוואה לניתוח פתוח מסורתי.

 Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP)  במקרים בהם עברו אבני מרה לתוך דרכי המרה, ניתן לבצע ERCP. הליך זה משלב אנדוסקופיה והדמיית רנטגן לאיתור והסרה של אבני מרה מהצינורות.

דלקת כיס המרה

זיהום בכיס המרה, הידוע גם בשם דלקת כיס המרה, הוא מצב המאופיין על ידי אבני מרה החוסמות את דרכי המרה, מונעות זרימה תקינה של המרה ומובילות להצטברות של מרה ולזיהום. כאשר מתחיל הזיהום יחוש האדם בכאבי בטן, במיוחד בחלק הימני העליון, חום, בחילות והקאות, רגישות בבטן אובדן תיאבון, צהבת (הצהבה של העור והעיניים)

במקרים של דלקת כיס המרה קלה עד בינונית, ניתן לרשום אנטיביוטיקה לטיפול בזיהום. האנטיביוטיקה עוזרת לשלוט בזיהום ולהפחית את הדלקת. תרופות נגד כאב עשויות להיות מומלצות לטיפול בכאבי הבטן הקשורים לזיהום בכיס המרה. אלה יכולים לכלול משככי כאבים ללא מרשם או תרופות מרשם, בהתאם לחומרת הכאב.
במקרים של זיהומים קשים החוזרים על עצמם, אין מנוס מלבצע הסרה כירורגית של כיס המרה. כריתת כיס המרה מבוצעת באופן לפרוסקופי, תוך שימוש בטכניקות זעיר פולשניות. הסרת כיס המרה מבטלת את האפשרות לזיהומים עתידיים בכיס המרה ומפחיתה את הסיכון לסיבוכים.

 

סרטן כיס המרה

מקרה נוסף שבעקבותיו צריך להסיר את כיס המרה הוא  סרטן כיס המרה.  למרות שמדובר בסרטן נדיר יחסית, הוא עשוי להתפתח ברקמות כיס המרה. לעתים קרובות זה לא מזוהה עד לשלבים מאוחרים יותר שבהם עלולים להופיע תסמינים כגון צהבת, כאבי בטן וירידה במשקל.

פוליפים בכיס המרה: אלו הם גידולים חריגים המתפתחים על הציפוי הפנימי של כיס המרה. בעוד שרוב הפוליפים שפירים, חלקם יכולים להיות סרטניים או עלולים להגביר את הסיכון לפתח סרטן כיס המרה.

 דיסקינזיה מרה: מצב זה מתייחס לתפקוד לא תקין של כיס המרה, שבו כיס המרה אינו מתרוקן כראוי. זה יכול לגרום לתסמינים הדומים לאבני מרה, כגון כאב והפרעות עיכול.